apokries 0


 25martiou 0


pasxa 0

Δραματική Τέχνη

Το Διάστημα

Κουκλοθέατρο με κούκλες-πλανήτες από χαρτί υγείας και καλαμάκια

25η Μαρτίου

Δραματική Τέχνη

 

Παίζω την Ειρήνη του Αριστοφάνη.

Κλείνω τις κουρτίνες και τα φώτα και παίζω στο κρυφό σχολειό.

 

 

Απόκριες

 

Δραματική  Τέχνη

 

Δραματοποιούμε μια φανταστική ιστορία με κάποιο βασιλιά που δεν του άρεσαν οι Απόκριες, οι χοροί και τα γέλια και με ένα τεράστιο σεντόνι κάλυψε όλη τη χώρα του και πάγωσε τα πάντα ......εκτός από τα χαμόγελα των παιδιών. Τα παιδιά λοιπόν ανέλαβαν  να ξαναφέρουν στη χώρα  τη χαρά ψαχνοντας να βρουν το σεντούκι στο οποίο ο βασιλιάς είχε κρύψει το γέλιο, το χορό, την ανεμελιά. Η συνέχεια ...ανήκει στα παιδιά.

 

Παίζουμε με εντολές κρυμμένες σε φακέλους το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

Παίζω και χορεύω δίπλα στη φωτιά ως άλλος ινδιάνος.

Τα παιδιά είναι αγάλματα σε ένα μουσείο. Ο φύλακας περιφέρεται ανάμεσά τους για να δει ότι όλα είναι εντάξει . Μόλις ο φύλακας φύγει τα αγάλματα ζωντανεύουν.

Παίζω <αεροπλάνο>. Ένα παιδί γίνεται  αεροπλάνο και γυρίζει όλο τον κόσμο.

Τα υπόλοιπα παιδιά είναι χωρισμένα σε ηπείρους. Το παιδί-αεροπλάνο περνά από όλες τις ηπείρους, μαζεύει και άλλα παιδιά κια γυρίζουν μαζί όλο τον κόσμο.

 

Μαζί και διαφορετικοί

 

 

Δραματική τέχνη.

 

 

Δραματοποιώ το παραμύθι<ο βασιλιάς των ζώων>

 

 

Διατροφή-Αθλητισμός-Υγεία

 

Δραματική Τέχνη

Δραματοποιώ το παραμύθι <Χάνσελ και Γκρέτελ>

Γινόμαστε μαινάδες και σάτυροι και χορεύουμε γύρω από το Θεό Διόνυσο.

 

Έντομα-Πουλιά-Λουλούδια

Δραματική τέχνη

 

Η πτήση μιας πεταλούδας. Ένα παιδί ντύνεται παταλούδα. Τα υπόλοιπα γίνονται δέντρα, σπίτια, χωράφια, ζώα. Με την εναλλαγή της  μουσικής το παιδί-πεταλούδα  πετά και στέκεται σε διάφορα  σημεία.

 

Η ελιά

 

Δραματική τέχνη

Δραματοποιώ το μάζεμα της ελιάς.Δραματοποιώ το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα

Χειμώνας-Ο χρόνος

 

Δραματική Τέχνη

Παίζω το διάλογο της Κίσσας του Μονέ με τη σκιά της.

Δραματοποιώ το μύθο της Περσεφόνης και της Δήμητρας.

Δραματοποιώ το ταξίδι του ήλιου.

 

Ηπειρώτικος Βλάχικος Γάμος-Απόκριες

Οι Ηπειρώτες δίνουν μεγάλη σημασία στο γάμο. Υπάρχει ολόκληρη ιεροτελεστεία για τον γάμο τους η οποία ακολουθείται κατά πόδας.

        Κατ' αρχάς, τουλάχιστον παλαιότερα ο γάμος ήταν αποτέλεσμα συνοικεσίου η προξενιού το οποίο γινόταν συνήθως σε περιόδους πανηγυριού. Αν υπήρξε συμφωνία τότε μαζεύονταν οι συμπέθεροι μαζί με τον γαμπρό και όριζαν την προίκα. Έπειτα έστελναν συγγενείς για να προσκαλέσουν προφορικά τους λοιπούς συγγενείς τους.

        Ο γάμος ορίζονταν για την Κυριακή, έτσι την Πέμπτη προετοιμάζονταν η προίκα της νύφης από τις φίλες της και την επομένη πήγαιναν οι συγγενείς του γαμπρού για να πάρουν τα προικιά και να τα πάνε στο σπίτι του γαμπρού όπου η μητέρα του τα σταύρωνε με ρύζι. Έπειτα ετοίμαζαν το νυφικό κρεβάτι και έβαζαν πάνω ένα μικρό αγόρι για να κάνει το ζευγάρι αγόρι.

Το Σάββατο γινόταν ξεχωριστό γλέντι στο σπίτι της νύφης. Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των παλαιότερων εποχών συνηθίζοταν κάθε οικογένεια να φέρνει ώς προσφορά και βοήθεια κρέας και κρασί στο γλέντι. Αρχικά , μέχρι να έρθουν τα όργανα, τραγουδούσαν καθιστικά τραγούδια. Μετά ξεκινούσε ο χορός. Την Κυριακή το απόγευμα γινόταν το μυστήριο του γάμου, κάποιες φορές και στο σπίτι της νύφης εάν ο γαμπρός προέρχονταν από μακρινό τόπο.Την ημέρα εκείνη άρχιζαν οι ετοιμασίες από το πρωί για το γαμήλιο τραπέζι, ενώ ο γαμπρός με τους συγγενείς του πήγαινε πρώτα στο σπίτι του νονού του ώστε να τον πάρουν για τον γάμο. Παλαιότερα οι νύφες ντύνονταν με παραδοσιακές στολές, κόκκινες ή μπλέ και με κεντήματα! Ο πατέρας σταύρωνε με λίγο κρασί την κόρη του ενώ οι συγγενείς της την σταύρωναν με κέρματα τα οποία τα έριχναν σε ένα ασημένιο δίσκο που κρατούσε. Η νύφη έπρεπε να δείχνει μαζεμένη έτσι δεν έπρεπε να κοιτάζει τον κόσμο παρά μόνο χαμηλά.

        Ο βλάμης, δηλαδή παρακούμπαρος θεωρούνταν βασικό πρόσωπο έτσι μαζί με νονό του γαμπρού στέκονταν πάντα δίπλα του σε όλη την διάρκεια του γάμου.

Μέρα - Νύχτα

Δραματική τέχνη
Ένα παιδί γίνεται ήλιος. Τα άλλα παιδιά σε ζευγάρια πιάνονται πλάτη με πλάτη. Γυρίζουμε γύρω από τον εαυτό μας και γύρω από τον
Αν βλέπουμε τον ήλιο φωνάζουμε <<μέρα>> , αν δεν τον βλέπουμε φωνάζουμε <<νύχτα>>.


Μια μακρινή χώρα η Κίνα

 

Δραματική τέχνη.

Δραματοποιώ το παραμύθι <οι 4 δράκοι>

 

 

 

Kina 0


mazikdiafor 0